Strony

CZY WIESZ, ŻE...

 



CZY WIESZ, ŻE...



Tasznik pospolity to roślina bardzo intrygująca. Niektórzy znają ją z dobrej strony, inni natomiast nie chcą jej widzieć w pobliżu swoich upraw. Dzieje się tak dlatego, że pomimo jej właściwości leczniczych, w środowisku rolniczym uznawana jest za chwast. Początkowo tasznik zajmował tereny w okolicach morza Śródziemnego, jednak dzięki swej ekspansywnej naturze zaczął się rozprzestrzeniać dalej i obecnie jako archeofit można go spotkać nawet na nizinnych terenach naszego kraju. Zanim jednak pochopnie wydamy osąd, zajmijmy się danym okazem dokładniej, abyśmy mogli uwzględnić również atuty tego zioła.
Tasznik pospolity - charakterystyka
Nie da się dokładnie i jednoznacznie opisać budowy tej rośliny, ponieważ dzięki ogromnym zdolnościom przystosowawczym może się różnić w wyglądzie, w zależności od miejsca występowania. Ogólnie może dorastać nawet do 50 cm wysokości. Idąc od dołu, najpierw zaobserwujemy oryginalną rozetę, składającą się z najczęściej pierzastosiecznych liści, które niejednokrotnie są również ząbkowane, podługowate, a czasami tylko całobrzegie. Z jej środka wyrasta prosta i długa łodyga, która na całej swej długości posiada gwiazdkowate włoski oraz dużo mniejsze od poprzednich, siedzące, ząbkowane listki. Im wyżej idziemy, tym mniej zobaczymy liści, ale za to napotkamy coraz więcej bardzo małych, białych lub różowych kwiatuszków, które zebrane w grona czasami potrafią nawet wcale nie mieć płatków. Po ich przekwitnieniu pojawia się nieduża łuszczyna o charakterystycznym dla rodziny kapustowatych, trójkątnym kształcie, w której znajduje się od 10 do 20 nasion.
Surowiec zielarski
Jak już wspominaliśmy wcześniej, tasznik pospolity posiada właściwości lecznicze. Wykorzystywany do tego celu surowiec zielarski to nic innego, jak ziele, które zostało poddane odpowiedniej obróbce. Okres zbioru tej rośliny przypada w miesiącach jej kwitnienia, co nie jest trudne do przegapienia, gdyż trwa od wczesnej wiosny, aż do późnej jesieni. Wybieramy tylko okazy zdrowe, które nie zostały dotknięte różnymi chorobami, przede wszystkim grzybiczymi. Łodygi, liście i kwiaty nie mogą mieć widocznych żadnych plam, gdyż dyskwalifikuje to je w ziołolecznictwie. Wycinamy całe pędy i umieszczamy w 30 stopniach aż do ich wysuszenia. Tak przygotowane ziele możemy dalej przetwarzać w zależności od zastosowań.

Tasznik pospolity

Tasznik pospolity
Właściwości lecznicze i stosowanie tasznika pospolitego

Odpowiednio przygotowane ziele posiada bardzo dużo związków, które sprzyjają utrzymaniu dobrej kondycji naszego organizmu. Znajdują się w nim między innymi cholina, acetylocholina, histamina, garbniki, flawonoidy, dużo soli potasowych, ale również innych, kwasy organiczne, olejki eteryczny, a także witaminę C. Cała ta mieszanka sprawia, iż właściwości tasznika pospolitego znane są już od dawna, a ilość sposobów na jego wykorzystanie jest spora.

Warto zapoznać się również z działaniem, na jakie możemy liczyć, przygotowując mikstury z zastosowaniem tej rośliny:
Działanie przeciwkrwotoczne - napar z ziela tasznika stosowany jest przy częstych krwawieniach z nosa oraz przy krwotokach dróg pokarmowych. Pozytywnie wpływa również na mięśnie gładkie macicy, dzięki czemu przynosi ulgę w czasie miesiączki. Dodatkowo zwiększa krzepliwość krwi i jednocześnie zmniejsza jej ciśnienie.

Działanie moczopędne - zdolności tasznika w tej dziedzinie nie są zbyt duże, jednak nie możemy o nich zapominać. Ilość wydalanego moczu przy spożywaniu naparu ulega zwiększeniu, dzięki czemu zmniejsza się ilość płynów ustrojowych i ciśnienie krwi, obciążanie serca maleje, a obrzęki przestają być tak bardzo dokuczliwe.


Tasznik pospolity
Tasznik pospolity

Lista chorób, przy których preparaty z tasznika pospolitego przynoszą pozytywne efekty jest dużo dłuższa. Oprócz przynoszenia ulgi przy różnego rodzaju krwawieniach, picie naparu polecane jest również osobom ze stanami zapalnymi, z zaburzeniami perystaltyki jelit, nieżytami zarówno żołądka, jak i jelit. Dodatkowo poprawia przemianę materii, wzmacnia naczynia krwionośne, pozytywnie wpływa na żylaki, krwawienia w siatkówce i z dziąseł. Wskazane jest również stosowanie przy takich chorobach jak gruźlica, zapalenia pęcherza moczowego lub nerek, biegunki, kamice żółciowe i moczowe, trądzik różowaty, reumatyzm, wysięki limfatyczne, czerwonka, pokrzywka, hemoroidy, czy wymioty w czasie ciąży.

W tych celach przygotowujemy napar, który zawiera trzy łyżeczki tasznika na szklankę wody. Działanie tego preparatu jest ograniczone czasowo, dlatego nie może być przygotowywany na zapas. Związki, które wykazują właściwości lecznicze po trzech miesiącach przestają działać całkowicie, a najmocniejsze właściwości wykazuje świeżo zrobiony sok z ziela. Stosujemy jedną szklankę preparatu w ciągu dnia, lecz w dwóch - trzech porcjach w różnych godzinach.
 

W literaturze można również odnaleźć przepisy na inne preparaty z tego ziela, które również zachowują swoje właściwości.
Na osłabione mięśnie
Nalewka z tasznika pospolitego - przygotowujemy około 250 ml posiekanego ziela, które zalewamy półlitrową butelką wódki. Całość zakręcamy w słoiku i odstawiamy na dwa tygodnie w ciemne miejsce. Po tym czasie przefiltrowujemy części stałe, a powstały alkohol zażywamy w porcjach nie większych niż dwie łyżeczki, do czterech razy dziennie...

Tasznik pospolity

Sok tasznikowy - do tego celu najlepiej wybrać rośliny świeże. Przemielamy je przez maszynkę do mięsa i umieszczamy w litrowym słoiku do połowy objętości. Następnie dodajemy 200 ml wódki, zakręcamy i odstawiamy na kilka godzin. Po tym czasie przepuszczamy przez sokowirówkę, a otrzymany preparat zażywamy po jednej łyżeczce, maksymalnie sześć razy w ciągu doby.

Miód z tasznikiem - przygotowanie tego preparatu jest trochę trudniejsze. Wysuszone ziele z tasznika bardzo mocno rozdrabniamy, uzyskując prawie że proszek. Następnie sprawdzamy objętościowo ile uzyskaliśmy i to będzie wskaźnik dobierania pozostałych składników. Dodajemy około ½ - ¾ tej objętości miodu (musi być świeży, nieskrystalizowany) oraz ¼ tej objętości gliceryny spożywczej. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy i spożywamy po jednej łyżeczce, maksymalnie cztery razy dziennie.
ŹRÓDŁO - LINK

MIESZANKA NA PASOŻYTY zioła

WŁAŚCIWOŚCI

MIESZANKA NA PASOŻYTY

zioła sypkie 100 g 

ZALECANE SPOŻYCIE

UWAGA: Przed każdym użyciem należy bardzo dokładnie wymieszać


zioła na pasożyty.

 

 

1 tydzień: Wsypać 2 łyżki stołowe mieszanki ziołowej

na pasożyty do termosu i zalać 2 szklankami wrzącej wody.

 

Zamknąć i odstawić na 1 godzinę. Przecedzić.

 

Napar wypić w 3 podzielonych porcjach

w ciągu dnia na pusty żołądek,

czyli najlepiej na 30 minut przed posiłkiem.

W ten sposób przygotować i pić napar codziennie

w ciągu pierwszego tygodnia.



2 tydzień: Wsypać 1 łyżkę stołową mieszanki ziołowej

na pasożyty do termosu i zalać 1 szklanką wrzącej wody.

 

Zamknąć i odstawić na 1 godzinę.

Przecedzić. Napar wypić w 3 podzielonych porcjach

lub też jednorazowo w ciągu dnia na pusty żołądek,

czyli najlepiej na 30 minut przed posiłkiem.

 

W ten sposób przygotować i pić napar codziennie

w ciągu drugiego tygodnia.

Po dwóch tygodniach spożywania naparu należy

zrobić 
3-tygodniową przerwę

a następnie powtórzyć jego spożywanie

zgodnie z wyżej opisanym schematem postępowania.


Napar można słodzić miodem.

 


WAŻNE

 

Warunki przechowywania:

Przechowywać w suchym miejscu,

chronić od światła.

 

SKŁADNIKI

 

ziele tymianku – 23,8%,



kłącze tataraku – 23,8%,

 

korzeń omanu – 23,8%,

 

liść mięty pieprzowej – 11,9%,

 

liść orzecha włoskiego – 11,9 %,



ziele piołunu – 4,8%

 

Jakie zioła na pasożyty?

Każdego dnia narażeni jesteśmy na różnego rodzaju pasożyty. Czyhają one w publicznych toaletach, piaskownicach, niedomytych produktach i nieodpowiednio przygotowanym pożywieniu czy w sierści zwierząt. Przenoszą się również drogą kropelkową lub przez ukąszenie owada. Szacuje się, że problem pasożytów może dotyczyć aż kilkudziesięciu procent społeczeństwa, dlatego warto wiedzieć, jakie zioła na pasożyty będą najbardziej pomocne w odrobaczeniu organizmu.

Kto jest szczególnie narażony na pasożyty?

Tak naprawdę problem pasożytów może dotknąć każdego, choć statystyki mówią, że bardziej narażone na nie są dzieci (najczęściej na owsiki). Dorosłych z kolei często dotykają: glista ludzka, włosogłówek czy tasiemiec. Wykrycie ich w organizmie nie zawsze jest łatwe. Pasożyty mogą bytować przez długi czas, zarówno na skórze, jak i w układzie oddechowym, pokarmowym, wydalniczym czy mięśniowym. Objawy występowania pasożytów zależą od ich rodzaju i miejsca żerowania w organizmie.

Najczęściej są to:

  • problemy układu trawiennego: biegunka, zaparcia, wzdęcia, bóle brzucha,
  • nagła utrata masy ciała przy zachowaniu nawyków żywieniowych i stylu życia,
  • problemy z samopoczuciem psychicznym, np. zaburzenia koncentracji, bezsenność, zmęczenie czy otępienie,
  • problemy skórne – pogorszenie się stanu skóry, włosów i paznokci,
  • spadek odporności,
  • zgrzytanie zębami.

Jakie zioła na odrobaczenie organizmu? 

Odrobaczenie to proces, który warto wesprzeć naturalnymi metodami, które pomogą pozbyć się pasożytów z organizmu, wzmocnić odporność i polepszyć samopoczucie. Pomocna będzie fitoterapia, czyli leczenie ziołami. Jakie zioła na odrobaczenie organizmu są najlepsze? To zależy od rodzaju żerujących w organizmie pasożytów. Co ważne, większość z nich jest bezpieczna i może być również stosowana przez dzieci, ponieważ zioła mnie obciążają tak bardzo organizmu, jak chemiczne leki. Warto wcześniej skonsultować się z profesjonalnym fitoterapeutą lub lekarzem.

Najczęściej stosowane preparaty i zioła na pasożyty organizmu to nanoparasit, parazyt, piołun ziele, wrotycz ziele, kamala proszek, krwiściąg lekarski, nasiona dyni, olej rycynowy, szałwia, goździki, orzech włoski, liść oliwki czy tymianek. Na jakie pasożyty ludzkie będą pomocne?

B&M Nanoparasit – kompleksowy preparat ziołowy na pasożyty

B&M Nanoparasit to preparat o liposomalnej formule ziołowej, według receptury cenionego fitoterapeuty Jana Oruby. Składniki preparatu wytwarzają w organizmie niekorzystne warunki do rozwoju pasożytów, bakterii, grzybów i pleśni. Nanoparasit ma silnie przeciwbakteryjne (na bakterie Gram-dodatnie, jak i Gram-ujemne), przeciwgrzybiczne (szczególnie na szczepy Candida) i przeciwpleśniowe (na Aspergillus flavus) działanie, zatrzymuje rozwój pasożytów i tworzy przyjazną florę bakteryjną w organizmie. Wzmacnia detox oraz wspomaga trawienie i ogólną odporność. Dzięki liposomalnej formule preparatu szybciej i skuteczniej wchłaniają się substancje aktywne.

Zawarte w nich olejki eteryczne i roślinne ekstrakty przejawiają nawet 100-krotnie większą skuteczną niż ich nieliposomalne odpowiedniki. Można uznać, że jest to jedyny, naturalny preparat o tak szerokim spektrum oddziaływania z jednocześnie bardzo wysoką skutecznością. Konieczne zatem jest to dbanie o odpowiednie zbieranie toksyn (np. poprzez węgiel aktywny) oraz wspieranie pracy wątroby – w całym procesie odrobaczania. 

Parazyt na pasożyty, bakterie i grzyby

Parazyt to naturalny suplement diety, którego maceraty ziołowe poprawiają procesy trawienne i wspomagają oczyszczanie jelit. Można znaleźć w nim m.in. ziele piołunu, które pomaga zapobiegać rozwojowi pasożytów, bakterii i grzybów. Wspomaga kurację przeciwpasożytniczą na owsiki, lamblie, glisty, drożdżaki i tasiemce oraz wzmacnia układ pokarmowy i immunologiczny.

Nalewka z łupin orzecha na pasożyty i poprawę trawienia

Ekstrakt wyciąg (nalewka) z łupin orzecha to preparat, który pomoże wyeliminować pasożyty z organizmu oraz wspomóc procesy trawienne i pracę gruczołów. Orzech zawiera substancję czynną zwaną juglon, która działa przeciwgrzybiczo. Innym jego cennym składnikiem są taniny, które pomagają chronić organizm przed zarazkami chorobotwórczymi. Korzystając z materiałów zebranych przez dr Różańskiego, uznać można, że produkty z owoców i liści orzecha włoskiego zawierają związki antyseptyczne, przeciwpasożytnicze i przeciwdrobnoustrojowe, a także ściągające, przeciwkrwotoczne i przeciwzapalne. Potrafią zahamować biegunkę, pomóc w niestrawności czy ograniczyć nadmierną fermentację oraz wzdęcia.

Piołun ziele na pasożyty układu pokarmowego

Piołun ziele/bylica piołun (Herba Absinthii), nazywana również pańskim zieleń, psią rutą, wermutem czy absyntem, to ziołom, które od lat wspomaga walkę z pasożytami bytującymi w układzie pokarmowym, w tym z owsikami, nicieniami czy glistami ludzkimi. Piołun ziele dostępny jest w formie płynu, herbaty, kapsułek lub skoncentrowanego ekstraktu. Pomaga zwalczyć obleńce, płazińce czy pierwotniaki oraz złagodzić dolegliwości trawienne.

Wrotycz ziele odstrasza pasożyty i owady

Wrotycz ziele (Tanacethum vulgare) zawiera tujon, toksyczny dla pasożytów jak wszy, kleszcze, owsiki, glisty ludzkie oraz inne świerzbowce i nużeńce. Najczęściej stosuje się wyciągi i napary z kwiatów wrotyczu, które pomagają pozbyć się skórnych pasożytów. Ponadto, wrotycz ma charakterystyczny intensywny zapach, przypominający kamforę, który odstrasza mrówki, muchy, komary, mole, kleszcze i inne owady.

Kamala proszek skuteczny w walce z tasiemcem

Kamala proszek (Mallotus philippensi) to środek antypasożytniczy w formie żywicy o ceglastym kolorze, od lat stosowany przez indyjskich zielarzy. Ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwpasożytnicze, przeciwrobacze, przeczyszczające i wskazane jest przy takich pasożytach jak tasiemiec uzbrojony, tasiemiec nieuzbrojony oraz bruzdogłowiec szeroki. Kamala proszek polecany jest również w grzybicach skóry i w problemach układu trawiennego.

Krwiściąg lekarski na gronkowca złocistego

Krwiściąg lekarski (Sanguisorba officinalis) ma właściwości przeciwbakteryjne, pomagające hamować biofilm, czyli błonę biologiczną gronkowca złocistego. Ma również działanie przeciwwysiękowe i ściągające, pomaga więc leczyć i łagodzić zmiany skórne spowodowane gronkowcem złocistym. Najczęściej przyjmuje się krwiściąg w formie nalewki lub naparu.

Jak wzmocnić skuteczność kuracji ziołowej?

Jeśli wiesz już, jakie zioła na pasożyty w organizmie są najlepsze, warto wiedzieć, jak wzmocnić skuteczność kuracji odrobaczania. Pamiętaj o zachowaniu higieny, w szczególności o częstym myciu rąk. Zadbaj o zdrową dietę, wyeliminuj z niej produkty wysokoprzetworzone, cukry, słodycze i białą mąkę. Sięgnij po pestki dyni, czosnek i kiszonki, które są naturalnym sposobem na utrzymanie flory bakteryjnej w organizmie.

Nasza zielarnia w Poznaniu na prawach apteki to miejsce, w którym doświadczeni specjaliści doradzą Ci w wyborze odpowiednich ziół, które wspomagają walkę z robakami lub będą naturalnym uzupełnieniem codziennej diety, chroniącej organizm przed pasożytami. Oferujemy zioła na pasożyty od sprawdzonych producentów i o znanym składzie.

źródło - LINK



Pierwiosnek lekarski (Primula versis). Nazwa rodzaju, Primula, wywodzi się od łacińskiego przymiotnika primulus, czyli "pierwszy", zaś gatunkowa - versis, znaczy "wiosna". Z połączenia tych obu członków nazwy rośliny wynika, że kwitnienie ona wczesną wiosną.
Właściwości: znieczulające, przeciwzapalne, rozkurczowe, ściągające, uspokajające, moczopędne, wykrztuśne.
W kuchni: surowe kwiaty i młode liście przyjemnie smakują jako składnik sałatek, przede wszystkim w połączeniu z zieloną sałatą.



CZY WIESZ, ŻE...
Portulaka pospolita (Portulaca oleracea)Portulaca, pochodzi od łacińskiego portula, czyli "małe drzwi", co może być odniesieniem do owocu w kształcie torebki, który otwiera się wieczkiem, kiedy już jest suchy, oleracea, zgodnie z łacińską etymologią, wskazuje na spożywcze wykorzystanie rośliny.
Właściwości: przeciwgorączkowe, moczopędne, orzeźwiające, oczyszczające organizm z toksyn.
Zawiera więcej omega-3 niż ryby.


W kuchni: liście i młode pędy są jadane przede wszystkim na surowo, same albo w sałatkach jarzynowych.



CZY WIESZ, ŻE...

Nagietek lekarski (Calendula officinalis). Nazwa pochodzi od łacińskiego słowa calendae, co znaczy "pierwszy dzień miesiąca", i odnosi się do pory zakwitania nagietka (nagietek kwitnie prawie przez cały rok)
Właściwości: przeciwzapalne, antyseptyczne, zabliźniające rany, stymuluje przepływ krwi i miesiączkowanie.
W kuchni: świeże płatki kwiatowe (mają gorzkawy smak) dodaje się do sałatek i zup, wykorzystuje do aromatyzowania ryb oraz dekoracji dań i deserów. Suszone kwiaty mogą być niezwykłym, przyjemnym substytutem szafranu w risotto i zupach.


CZY WIESZ, ŻE...

Tasznik pospolity (Capsella bursa pastoris). Capsella,  znaczy "torebka" i prawdopodobnie nawiązuje do kształtu owoców, które są spłaszczonymi łuszczynkami, przypominającymi bursa pastoris, czyli pasterskie torby.
Właściwości: antyseptyczne, sciągające, moczopędne, hemostatyczne.
W kuchni: młode, surowe liście przyziemnej rozety można jeść w sałatkach, jednak najczęściej jada się liście gotowane i następnie smażone na patelni, jednak z uwagi na niezbyt przyjemny smak, zawsze w połączeniu z innymi roślinami.



CZY WIESZ, ŻE...


Rdest wężownik (Polygonum bistorta). Nazwa Polygonum prawdopodobnie pochodzi od greckiego polygonia, co znaczy "dużą płodność" albo od polys, czyli "dużo" i gonu, "kolano, węzeł", ze względu na duże wyraźne węzły w łodygach. Posiada właściwości przeciwkrwotoczne, przeciwzapalne, sciągające, obniżające stężenie glukozy we krwi, uśmierzające ból, gojące rany. W kuchni: w przeszłości jadano gotowane kłącza, robiono z nich proszek i używano zamiast mąki albo też suszono, mielono i używano jako surogatu kawy. 


CZY WIESZ, ŻE...


Ogórecznik lekarski (Borago officinalis). Borago, pochodzi od celtyckiego słowa bornach, czyli "odwaga", co nawiązuje do sedatywnego działania ogórecznika.
Właściwości: oczyszczające krew, moczopędne, zmiękczające skórę, orzeźwiające, napotne, lekko sedatywne i antydepresyjne.
W kuchni: młode liście można dodawać do sałatek, mogą być też użyte do zup i farszów; przygotowuje się je podobnie jak szpinak oraz dodaje do omletów, jajecznicy, makaronu, risotto oraz serwuje z miękkimi serami.

***

CZY WIESZ, ŻE...

Burak zwyczajny (Beta vulgaris). Nazwą rodzaju, Beta, burak był określany już w starożytnym Rzymie, natomiast nazwa gatunku vulgaris nawiązuje do powszechnego występowania warzywa.
Właściwości: zwalczające anemię, pobudzające apetyt, moczopędne, przeczyszczające, uzupełniające niedobory minerałów, orzeźwiające.
W kuchni: młode liście dziko rosnącego buraka można ugotować, następnie podsmażyć na patelni w oliwie z czosnkiem. Części wykorzystywane oraz okres zbioru: młode liście zbiera się od lutego do maja.

***

CZY WIESZ, ŻE...
Łopian większy (Arctium lappa). Nazwa rodzajowa pochodzi od greckiego słowa arctos, czyli "niedźwiedź", gatunkowa - od greckiego lambanein - "chwytać", co jest nawiązaniem do koszyczków kwiatowych, przyczepiających się do wszystkiego - np. ubrań, sierści zwierząt. Właściwości: przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, oczyszczające krew, moczopędne, zabliźniające rany; w leczeniu przeziębienia, zapalenia skóry, egzemy, łuszczycy, czyraków i bólów reumatycznych.
W kuchni: młode, ugotowane pąki jada się, jak inne warzywa albo wzbogaca nimi dania.

***
CZY WIESZ, ŻE...
Kozibród łąkowy (Tragopogon pratensis). Nazwa rodzaju pochodzi od greckich słów: tragos - "kozioł", oraz pogon - "broda" (zawdzięcza ją długiej "szczecinie" kielicha, przypominającą brodę kozła), nazwa gatunkowa, pratensis, wskazuje, że mamy do czynienia z rośliną typowo łąkową. Właściwości: oczyszczające krew, moczopędne, wykrztuśne, napotne; ściągające. W kuchni: można  jeść roślinę w całości, kiedy jest młoda, na przykład jako składnik zup jarzynowych, omletów i jajecznicy.

***

CZY WIESZ, ŻE...

Szparag ostrolistny (Asparagus acutifolius). Nazwa rodzajowa, Asparagus, pochodzi od greckiego spargao, czyli "jestem opuchnięty", co stanowi odniesienie do pędów rośliny. Młode pędy zbiera się na wiosnę, na przełomie kwietnia i maja. Właściwości: pobudzające apetyt, oczyszczające krew, moczopędne. W kuchni: ugotowany i przyprawiony stanowi idealny dodatek do jajek na twardo, które wydobywają jego intensywny i niepowtarzalny smak.


CZY WIESZ, ŻE...

Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum). Nazwa, Allium, pochodzi od celtyckiego słowa all, czyli "piekący", co jest związane z pikantnym smakiem bulwy, natomiast gatunkowa, ursinum, od łacińskiego ursus, które znaczy "niedźwiedź". Według ludowego wierzenia, niedźwiedzie po przebudzeniu ze snu zimowego, jedzą tę roślinę, żeby się wzmocnić. Właściwości: antyseptyczne, oczyszczające krew; obniżenie ciśnienia. W kuchni: rozdrobnionymi liśćmi czosnku niedźwiedziego można przyprawić gotowane ziemniaki, sałatki lub podać je z miękkimi serami.